Klik sini untuk mendaftar

Info Maklumat

Kelebihan dan Kekurangan E-Book – Formal

Meninggalkan komentar
E-book mungkin adalah kata yang sudah tidak asing di telinga kita. Ya, e-book adalah buku elektronik yang biasanya dibuka melalui komputer. E-book sekarang ini sudah mendunia dan menjamur di internet dikarenakan kelebihan-kelebihan yang ada pada e-book. Berikut ini adalah beberapa kelebihan dari e-book :
1. Harga e-book lebih murah daripada buku biasa atau konvensional. Ini merupakan salah satu alasan terbesar yang membuat orang lebih memilh e-book daripada buku biasa, bandingkan saja harga buku konvensional yang isinya hampir sama dengan 2 sampai 3 kali lipat harga e-book, sedangkan harga-book sendiri sangatlah murah bahkan bisa gratis yang kita dapatkan dari beberapa situs yang menyediakan e-book gratis.
2. E-book ramah lingkungan. Dengan menggunakan e-book kita telah menghemat kertas yang dihasilkan dari pohon. Kita pun juga menghemat tinta, karena e-book tidak memerlukan tinta sama sekali
3. E-book ANTI RUSAK, selama tidak terkena virus, itu pun juga dapat dibersihkan dengan anti virus. Bayangkan saja dengan buku konvensional yang dapat rusak, sobek, ketumpahan tinta dan berbagai hal yang dapat merusaknya.
4. E-book itu mudah dibawa dan memiliki ukuran yang relatif kecil. Kita dapat dengan mudah membawa beribu-ribu e-book hanya dalam flashdisk yang ukurannya mungkin hanya sekitar jari kita. Hal ini dikarenakan ukuran file e-bok yang relatif kecil.
5. Kita dapat menghemat waktu dan tempat kita. kita dapat menghemat waktu kita karena kita tidak perlu ke toko buku untuk membli buku. Dari segi tempat, kita tidak memerlukan tempat untuk menyimpan e-book, sebab kita hanya membutuhkan 1 flasdisk yang dapat berisi beribu-ribu e-book.
6. Sistem pengiriman e-book sangat cepat. Kita dapat melakukan pengiriman e-book dalam hitungan beberapa menit bahkan bisa dalam beberapa detik. Bandingkan dengan buku konvensional yang memerlukan waktu berhari-hari.
Di samping memiliki kelebihan-kelebihan, e-book juga tidak luput dari kekurangan. beriku ini beberapa kekurangan e-book :
1. Membutuhkan suatu perangkat lunak untuk membukanya, baik komputer atau alat lainnya. Sehingga kita membutuhkan waktu yang cukup lama hanya untuk membukanya, sedangkan buku biasa dapat langsung kita buka dan tutup sesuka hati .
2. Kenyamanan. Biasanya jika ingin membaca buku kita ingin dalam kondisi nyaman, seperti tiduran,   duduk santai di sofa,  dan tiduran di lantai. Hal ini tidak bisa kita lakukan dengan e-book, karena kita harus menatap PC atau laptop, dan terkadang kita tidak tahan untuk berlama-lama menatap monitor.
3. Mata yang tidak terbiasa untuk membaca di monitor. Hal ini membuat kebanyakan orang cenderung mencetak e-book dengan printer,  setelah membaca beberapa halaman dari e-book.
4. E-book memiliki berbagai format, yang terlihat dari extension filenya seperti pdf, txt, doc, chm, dejavue, iSilo, dan lain-lain. Hal ini membuat dibutuhkan berbagai aplikasi berbeda untuk membukanya maupun membuatnya.Misal untuk format PDF, untuk membacanya umumnya menggunakan Acrobat dari Adobe. Untuk membuatnya menggunakan aplikasi sejenis PDF writer.
5.  Tidak semua format e-book memiliki sekuriti yang baik. Misal format txt, sangat rentan terkena virus atau dijebol sekuritinya. Sedangkan pdf sudah memiliki sekuriti yang baik. Tetapi secanggih apapun format sekuriti e-book, karena digital, e-book tetap bisa dibongkar terutama oleh para hacker.
6. Sensasi. Maksudnya disini, kita memiliki rasa sensasi yang kita rasakan ketika membuka tiap-tiap lembaran dari buku biasa, namun hal ini tidak kita rasakan pada e-book.
Mungkin hanya itu kelebihan dan kekurangan e-book yang dapat penulis sampaikan. semoga ada manfaatnya. Terima kasih sudah membaca artikel ini. Tunggu kehadiran artikel berikutnya..:)
CARA UNTUK KENALPASTI SUMBER MAKLUMAT YANG SAHIH

  • Semak alamat laman sesawang terlebih dahulu (URL)
  • Kaji siapa penulisnya
  • Siasat penerbit sesuatu penerbitan
  • Semak ulasan yang diberi oleh orang ramai sama ada bagus atau tidak
  • Gunakan penilaian sendiri untuk menilai sumber tersebut sama ada diyakini atau tidak

CARA MENCARI BAHAN MELALUI GOOGLE

Ketahui beberapa petua dan teknik untuk membantu anda mencari maklumat di Google dengan mudah.

Petua 1: Pastikannya mudah
Tidak kira apa yang anda cari, bermulalah dengan carian yang mudah seperti di manakah lapangan terbang yang terdekat?. Anda boleh menambahkan beberapa perkataan deskriptif jika perlu.

Jika anda mencari tempat atau produk di lokasi tertentu, tambahkan lokasi. Sebagai contoh, kedai roti seattle. 

Petua 2: Cari menggunakan suara
Bosan menaip? Klik  ikon mikrofon dalam apl Google atau kotak carian Chrome untuk mencari dengan suara.

Petua 3: Pilih perkataan dengan teliti
Apabila anda membuat keputusan perkataan yang hendak dimasukkan ke dalam kotak carian, cuba pilih perkataan yang mungkin muncul di tapak web yang anda cari. Sebagai contoh, daripada berkata kepala saya sakit, katakan sakit kepala, kerana itulah perkataan yang digunakan oleh tapak web perubatan.

Petua 4: Jangan risau tentang perkara remeh
Ejaan. Penyemak ejaan Google menggunakan ejaan yang paling biasa bagi perkataan berkenaan secara automatik, tidak kira sama ada anda mengejanya dengan betul atau tidak. 

Penggunaan huruf besar. Carian untuk New York Times adalah sama dengan carian untuk new york times.

Petua 5: Cari jawapan pantas
Bagi banyak carian, Google akan melakukannya untuk anda dan menunjukkan jawapan kepada soalan anda dalam hasil carian. Sesetengah ciri, seperti maklumat mengenai pasukan sukan, tidak terdapat di semua rantau. 

Cuaca: Cari cuaca untuk melihat cuaca di lokasi anda atau tambahkan nama bandar, seperti cuaca Seattle, bagi mencari cuaca untuk tempat tertentu.

Kamus: Taip define di hadapan mana-mana perkataan untuk melihat takrifnya. 

Pengiraan: Masukkan persamaan matematik seperti 3*9123 atau selesaikan persamaan grafik yang rumit.

Penukaran unit: Masukkan sebarang penukaran, seperti 3 dolar dalam euro.

Sukan: Cari nama pasukan anda untuk melihat jadual permainan, skor dan banyak lagi. 

Fakta pantas: Cari nama selebriti, lokasi, filem, lagu atau untuk mencari maklumat penting. 

Kredit : Google

No comments:

Post a Comment